Kol Dirsek Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Kol Dirsek Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Kol Dirsek Ağrısı

Vücudumuzun en hareketli eklem yerlerini barındıran kollarımız ve dirseklerimiz, çeşitli nedenlerle ağrıyabilir. Kol dirsek ağrısı, istirahat ederken, uyurken veya günlük işlevsel hareketler sırasında bile ortaya çıkabilir.

Kol Hareketleri ve Dirsek Ağrısı

Kol hareketleri neredeyse sınırsızdır. Dirsekten itibaren itme, çekme ve döndürme gibi belirgin hareketler yapılır. İtme, çekme veya yumruk atma hareketleri kolun tamamında ağrıya neden olurken, döndürme hareketi ise özellikle dirsek ağrısına neden olur. Kolumuz, yapısal olarak Humerus (pazı) kemiği ile eklem yapan Radius (uzun ince kol kemiği) ve Ulna (alt kol kemiği) kemiklerinden oluşur.

Bu kemiklerin hareketlerini sağlayan eklem kapsülü, kas yapıları, tendonlar ve bağlar, kol dirsek ağrısı oluşumu için yeterli karmaşıklıktadır. Kol dirsek ağrısının başlıca sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Dirsek Eklemi Kırıkları

Aktif sportif faaliyetler sırasında darbeler, ev kazaları, kaygan zeminde düşmeler, trafik kazaları ve çarpmalara bağlı olarak kemik çatlakları, burkulmalar, kırılmalar ve çıkmalar olabilir. Kırıklar, en ciddi kemik yaralanmalarıdır. Kırılma ve burkulma oluşumunda bölgede şiddetli ağrı ile şişlik ve morarma görülürken, çıkma durumunda da şişlik ve şiddetli ağrı gözlemlenir.

Tendon Tendinitleri

Kas yapıları ile kemik arasında tutunma işlevini gerçekleştiren tendonlar, oldukça sağlam yapılardır. Ancak çok zorlandıklarında hassasiyet oluşur. İyileşmeleri zaman alır ve tendona bağlı kas grubu hareket ettiğinde özellikle üst kol bölgesinde şiddetli ağrı oluşur. Pazu, biseps ve kol kası tendiniti en bilinenleridir.

Kübital Tünel Sorunları

Bu durumda akla ilk gelen dirsek rahatsızlıklarıdır. Hastalığın gelişim evresinde, dirsek sinirlerinde sıkışıklık ortaya çıkar ve sıkışan sinirler ağrıya neden olur. Belirli başlı egzersizler ağrının geçmesinde etkilidir. Ayrıca kol sinirlerinin sıkışması ile ön kola doğru uyuşma ve karıncalanmalar olabilir.

Dirsek İltihabı

Romatizmaya bağlı iltihaplanmalar, özellikle omuzdan aşağı doğru ağrı yapar. Ağrının oluşması için bir diğer neden ise kireçlenme olabilir. Daha çok ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan bu durum için antibiyotik ve antienflamatuvar ilaçlar kullanılır.

Tenisçi ve Golfçü Dirseği

Kol ve dirsek ağrısı için bir diğer neden ise tenisçi dirseği ve golfçü dirseğidir. Ağrı, daha çok sert bir şekilde bir yere çarpınca hissedilir. Hasta, ağrı nedeniyle günlük işlerini yapmaktan kendini alıkoyabilir.

Kol ve Dirsek Ağrısında Tedavi

Ağrının nedeni hakkında bir fikriniz var ise ağrıyı oluşturan nedeni ortadan kaldırdığınızda ağrı ortadan kalkacaktır. Birkaç gün kol ve dirseklerinizi istirahat ettirin, mümkün olduğunca kollarınızı soğuk tutun. Eğer bir travma nedeni ile ağrı oluşmuş ise buz tedavisi uygulamanız gerekir. Travmaya maruz kalan yeri bir bandajla sarmak da şişliğin önlenmesinde faydalı olabilir. Ayrıca kolunuzu yüksekte tutmak şişliğin azalmasına yardımcı olabilir. Buna rağmen geçmeyen kol ve dirsek ağrıları, kırıklar, çıkıklar ve burkulmalar için ortopedi ve travmatoloji uzmanına görünmeniz gerekir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Dirsek Ağrısına Ne İyi Gelir?

Dirsek Ağrısına Ne İyi Gelir?

Güncel

Bacak Dirsek Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Bacak Dirsek Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi