Tenisçi Dirseği Belirtileri
19 Temmuz 2024

Tenisçi Dirseği Belirtileri

Tenisçi Dirseği:

Tenisçi dirseği, dirseğin dış kısmında bulunan kemik çıkıntısındaki hassasiyet ve ağrı ile karakterize edilen bir rahatsızlıktır. Dirsekte bulunan eklem, kolun üst bölümü olan humerus isimli kemik ile kolun alt bölümü olan ulna isimli kemik arasında yer almaktadır. Epikondil, humerus kemiğinin alt bölümünde bulunan kemik çıkıntısına verilen isimdir. Dışta olan kemik ise lateral epikondil olarak adlandırılmaktadır ve ön kolda bulunan kasların kirişlerine yapışık bir haldedir.

Tenisçi dirseği, bileklerin ve ellerin düz bir şekilde tutulmasına ve kaldırılmasına sebep olan ön kol kaslarının aşırı bir şekilde kullanılması sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Aşırı kullanılan bu kaslar, yapıştıkları kirişleri tekrarlayıcı bir şekilde lateral epikondilleri tutarak çekerler. Bu da kirişlerde reaksiyonlar ve ödemler oluşmasına sebep olur. Kirişlerde tekrar eden yırtıklar ağrı ve sancılara sebep olur. Bunun için dirseği zorlayan marangozluk, tenis ve raketle yapılan sporlar, makine işleri, örgü, klavyede yazı yazmak ve pek çok aktiviteler yaparken çok dikkatli olmalı ve dirseği aşırı zorlamamak gerekmektedir. Tenisçi dirseği sadece tenis oynayan kişilerde görülmez. Hatta tenis oynayanların sadece %10'unda görülen bir rahatsızlıktır.

Tenisçi Dirseğinin Belirtileri:

  • Lateral epikondilde hassasiyetler ve ağrılar oluşur.
  • Elinize aldığınız nesneleri sıktığınızda veya birileriyle el sıkıştığınızda elde ve bilekte artan ağrı oluşması.
  • El ve bileklerinin yaptığı ağır ve zor hareketlerin el bileğinin ekstansiyonuna aşırı dayanım göstermesi de ağrı oluşmasına neden olur.
  • El ve bileklerinizi kullanarak hareket ettirdiğiniz kavanoz açma, dişleri fırçalarken fırçanın ileri geri hareket ettirilmesi ve araç kullanmak veya taşımak.

Tenisçi Dirseğinin Nedenleri:

Tenisçi dirseği rahatsızlığı, ön kol kasının dirsek yakınında olan kemiğin eklendiği yerde görülür. Bu ağrıların sebebi büyük ya da küçük yaralanmalar olabilir. Bu tür yaralanmalar, tendonlarda tendinit ismi verilen ufak tefek çiziklere, iltihap ve yaralanmalara neden olmaktadır.

Tenisçi Dirseği Tedavisi:

Tenisçi dirseği tedavisinde ağrı geçene dek iki üç gün, üç dört saat arayla 20-30 dakika kadar buz kompresi uygulaması yapılır. Tenisçi dirseği için ilk anda anti-inflamatuar ilaçlar, dirsek bölgesine sıcak ve soğuk buz uygulaması yapılır. Ayrıca sebep olan hareketlerden uzak durularak dirseğe bandaj takılmalıdır. Dirsekteki ağrı geçmezse lateral epikondil bölgesine yerel kortizon tedavisi uygulanır. Tenisçi dirseği tedavisinde düzenli egzersiz ve fizik tedavi programları çok faydalıdır. Ayrıca kortizon enjeksiyon tedavisi uygulanabilir. Eğer şiddetli ağrı ve olgularda cerrahi müdahale gerekirse, bu yöntem de kullanılabilir. Dirsekteki ağrılar geçene kadar raket sporlarından, tenisten ve dirseğe tekrar hareket yaptırmaya sebep olan çeşitli aktivitelerden uzak durmak gerekmektedir. Cisimleri kaldırırken ve yapılacak hareketlerde lateral epikondili aşırı kullanmaktan kaçınarak avuç içlerini yukarıya doğru dönük tutmak gerekmektedir. Tenisçi dirseği rahatsızlığı, tedavi edilmeye başlandıktan 15 gün içinde iyileşmeye başlar. Bu iyileşmenin devam etmesi için dirseği zorlayıcı fiziki aktivitelerden uzak durulması çok önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Kaan

19 Temmuz 2024 Cuma

Tenisçi dirseği rahatsızlığında dirseğimde oluşan ağrıların sebebi gerçekten bu hastalık mı, yoksa farklı bir şey olabilir mi? Özellikle bileklerimi kullanarak yaptığım aktivitelerde artan ağrıları yaşıyorum ve bu rahatsızlık belirtilerine uyuyor gibi görünüyor, tedaviye başlamalı mıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Kaan Bey,

Tenisçi dirseği, yani lateral epikondilit, genellikle dirseğin dış kısmında ağrıya neden olan bir durumdur ve özellikle bilek hareketleri ile artan ağrılar bu rahatsızlığın tipik belirtileri arasındadır. Ancak, kesin teşhis için bir ortopedi uzmanına başvurmanız önemlidir. Çünkü benzer belirtilere neden olabilecek farklı problemler de olabilir. Uzman bir doktor, fiziksel muayene ve gerekirse görüntüleme yöntemleri ile doğru teşhisi koyabilir ve uygun tedavi planını oluşturabilir. Tedaviye başlamadan önce profesyonel bir görüş almanız en sağlıklısı olacaktır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni