Dirsek Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi
27 Haziran 2024

Dirsek Kemiği Ağrısı Belirtileri ve Tedavisi

Dirsek Kemiği Ağrısı

İnsan iskeletinin hareketini kolaylaştıran dirsekler; el, kol ve omuz bölgesindeki çalışmaları oldukça kolaylaştıran bir iskelet yapısıdır. Dirsekler sayesinde ağır cisimlerin kaldırılması ve hareket kabiliyeti kolaylaştırılmaktadır. Aşırı düzeyde ağır cisimlerin kaldırılması sonrasında dirsek kemiği ağrısı oluştuğu sıklıkla gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra kaza sonrasında alınan darbe ve ters hareketler sonrasında da dirsek kemiği ağrısı oluştuğu gözlemlenmiştir. Ayrıca demir eksikliği yaşayan kişilerde vitamin takviyesi yapılmaması halinde en küçük bir harekette bile dirsek kemiği ağrıları oluşmaktadır.

Dirsek kemiği ağrısının oluşmasında en büyük etken alınan darbe ve ağır kaldırmadır. Ayrıca besin değeri düşük ve faydasız besin tüketmekten dolayı kişinin kemik yapısında ağrılar oluşabilmektedir. Şayet bir iç hastalık durumu söz konusu değilse, dirsek kemiği ağrısı ilaç ve kremler sayesinde tedavi edilmektedir. Bununla birlikte kas zedelenmesi ve bağ kopması gibi etkenlerden dolayı dirseklerde ağrı oluşması halinde bölgesel fizik tedavi ve ilaç tedavisi kullanılır.

Dirsek Kemiği Ağrısı Nedenleri

Dirsek kemiği ağrısının çeşitli nedenleri bulunmaktadır:

  • Ağır cisimlerin kaldırılması
  • Kaza sonucu alınan darbeler
  • Ters hareketler
  • Demir eksikliği
  • Besin değeri düşük gıdalar tüketmek

Dirsek Kemiği Ağrısı Tedavi Yöntemleri

Bir kimse düşme veya darbeden dolayı dirsek kemiği ağrıları yaşamakta ise 1-3 günlük bir zaman zarfında bu ağrıların yok olduğu gözlemlenmiştir. Ancak dirsek kemiği ağrıları dayanılmaz bir hal almış ise kemik kırığı veya kemik çatlağı oluştuğu gözlemlenebilir. Bunun yanı sıra dirsek kemiği ağrısı kronik bir hal alarak sürekli olarak oluşmakta ise konu uzman hekime bildirilmelidir.

Uzman hekimin yapacağı tahlil ve tetkikler sonrasında hastadaki ağrının temeli araştırılır. Kemik yapısında ur veya tümör gibi rahatsızlıkların olup olmadığını tespit etmek amacıyla röntgen ve tomografi çekilir. Bu çekilen filmlerde şayet farklı bir hastalık durumu söz konusu ise bu defa önleyici tedaviler uygulanır. Ancak çekilen filmler temiz ise bu defa uzman hekim dirsek kemiği ağrısını azaltıcı ilaçlar verir.

İlaçların yanı sıra içerisinde bol miktarda magnezyum, potasyum, kalsiyum ve demir içerikli besinler tüketmeye yönlendirilir. Uygulanacak fizik tedavi ve ilaç tedavileri sonrasında dirsek kemiği ağrısı kısa süre içerisinde yok olacaktır. Ancak beklenmeyen bir ağrı veya yan etki gözlemlenmesi halinde konu uzman hekime bildirilmelidir.

Önleyici Tedbirler

Dirsek kemiği ağrısını önlemek için bazı tedbirler almak gerekmektedir:

  • Ağır cisimleri kaldırırken dikkatli olunmalı
  • Spor yaparken uygun ekipman kullanılmalı
  • Dengeli ve besleyici bir diyet uygulanmalı
  • Gerektiğinde vitamin ve mineral takviyesi alınmalı
  • Dirsek bölgesine aşırı yük bindiren aktivitelerden kaçınılmalı

Bu tedbirler sayesinde dirsek kemiği ağrısının önüne geçilebilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürülebilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni