{ "title": "Tenisçi Dirseği", "image": "https://www.dirsek.gen.tr/images/Tenisci-Dirsegi-33.gif", "date": "22.01.2024 00:19:44", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Tenisçi Dirseği: Dirseğin dış kısmında bulunan kemik çıkıntısındaki hassasiyet ve ağrı tenisçi dirseği diye karakterize edilen bir hastalıktır. Dirsekte bulunan eklem kolun üst bölümünde olan humerus ismindeki kemik ile kolun alt bölümünde olan ulna adındaki kemik arasında yer almaktadır. Epikondil humerus, kemiğin alt bölümünde bulunan kemik çıkıntısına verilen isimdir. Dışta olan kemiğe ise lateral epikondil denmektedir ve ön kolda bulunan kasların kirişlerine yapışık bir haldedir.

Tenisçi dirseği bileklerin ve ellerin düz bir şekilde tutulmasına ve kaldırılmasına sebep olan ön kol kaslarının aşırı bir şekilde kullanılması sonucunda ortaya çıkan duruma denir. Aşırı kullanılan bu kaslar yapıştıkları kirişleri tekrarlayıcı bir şekilde lateral epikondilleri tutarak çekerler. Bu da kirişlerde reaksiyonlar ve ödemler oluşmasına sebep olur. Kirişlerde tekrar eden yırtıklar ağrı ve sancılara sebep olur. Bunun için dirseği zorlayan marangozluk, tenis ve raketle yapılan sporlar, makine işleri, örgü, klavyede yazı yazmak ve pek çok aktiviteleri yaparken çok dikkatli olmalı ve dirseği aşırı zorlamamak gerekir. Tenisçi dirseği yalnız tenis oynayan kişilerde görülmez. Hatta tenis oynayanların yalnızca %10'unda görülen bir hastalıktır.

Bu ağrıların teşhisi çok kolay yapılmaktadır
Tenisçi Dirseğinin Nedenleri: Tenisçi dirseği hastalığı ön kol kasının dirsek yakınında olan kemiğin eklendiği yerde görülür. Görülen bu ağrıların sebebi büyük ya da küçük yaralanmalar olabilir. Bu tür yaralanmalar tendonlarda olan tendinit ismi verilen ufak tefek çiziklere, iltihap ve yaralanmalara neden olmaktadır.

Tenisçi Dirseği Tedavisi Nasıl Yapılır: Tenisçi dirseği tedavisinde ağrı geçene dek iki üç gün üç dört saat arayla 20-30 dakika kadar buz kompresi uygulaması yapılır. Tenisçi dirseği için ilk anda anti, inflamatuarlar, dirsek bölgesine sıcak ve soğuk buz uygulaması yapılır ayrıca sebep olduğu hareketlerden uzak durularak dirseğe bandaj takılmalıdır. Dirsekteki ağrı geçmezse lateral epikondil bölgesine yerel kortizon tedavisi uygulanır. Tenisçi dirseği tedavisinde düzenli egzersiz ve fizik tedavi programları çok çok faydalıdır. Ayrıca kortizon enjeksiyon tedavisi uygulanır. Eğer şiddetli ağrı ve olgular da cerrahi müdahale gerekir. Dirsekteki ağrılar geçene kadar raket sporlarından, tenisten ve dirseğe tekrar hareketi yaptırmaya sebep olan çeşitli aktivitelerden uzak durmak gerekir. Cisimleri kaldırırken ve yapacağımız hareketlerde lateral epikondili aşırı kullanmaktan kaçınarak avuç içlerini yukarıya doğru dönük olması gerekmektedir. Tenisçi dirseği rahatsızlığı tedavi edilmeye başlanmasından 15 gün içinde rahatsızlık iyileşmeye başlar. Bu iyileşmenin devam etmesi için dirseği zorlayıcı fiziki aktivitelerden uzak durulması çok önemlidir.
" } ] }