{ "title": "Tenisçi Dirseği Ameliyatı", "image": "https://www.dirsek.gen.tr/images/Tenisci-Dirsegi-Ameliyati-86.JPG", "date": "20.01.2024 00:28:03", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Tenisçi Dirseği Ameliyatı; bu rahatsızlık türü özellikle tenis oyuncularında ortaya çıkmasından dolayı tenisçi dirseği rahatsızlığı olarak bilinmektedir. Tenisçi dirseği hastalığı el, kol ve ön kolların aşırı derecede yorulması ve kullanılması sonrasında ortaya çıkmaktadır. Tenisçi dirseği rahatsızlığına tıp literatüründe lateral epikondilit olarak bilinmektedir. Tenisçi dirseği rahatsızlığı bir kısım tedaviler sonrasında düzelmez ise cerrahi müdahale gerekmektedir. Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda tenisçi dirseği ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Tenisçi dirseği ameliyatı olacak kişilerde bir kısım belirtiler gözlemlenmektedir. Bu rahatsızlığa maruz kalan kişilerde; Dirsek bölgesinde yavaş ve artarak ağrılar oluşmakla birlikte bazı durumlarda ani şiddetli ağrılar gözlemlenir. Ayrıca tokalaşma veya cisimleri sıkma halinde kişi ağrı arttığı gözlemlenmiştir. Çoğunlukla şişe ve kavanoz açma gibi işlemlerin bilinçsiz olarak yapılması halinde tenisçi dirseği rahatsızlığı ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanı sıra tenisçi dirseği ameliyatı yapılacak olan kişilerde bölgesel ağrıların bütün vücudu olumsuz olarak etkilediği görülmektedir.

Tenisçi Dirseği Ameliyatı Gerektiren Durumlar

Tenisçi dirseği ağrısı çoğunlukla ön kol kasları ile dirseğe yakın kemiğe bağlı eklem ve kemikler üzerinde görülür. Bir kısım kazalar sonrasında da oluşan yaralanmalarla birlikte küçük çizikler, yırtılma ve iltihaplanma durumu sıklıkla gözlemlenmiştir. Çoğunlukla tenisçi dirseği ameliyatı gerçekleştiren kişilerin incinmeleri tedavi etmemeden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bazen küçük çaplı yapılan işler; vida sıkma, çamaşır sıkma, dolap takma gibi işlemler sonrasında oluşan ağrılar ciddi rahatsızlıklar yaşanmaya neden olarak ameliyat gerçekleştirebilmektedir. Tenisçi dirseği rahatsızlığı öncelikle tedavisi mümkün ise ilaç tedavileri ile ağrının son buldurulması sağlanır. Ancak tedavi sürecinden 6-15 aylık bir süre geçmesine rağmen iyileşme gerçekleşmemiş ise cerrahi müdahale gerçekleştirilir. Cerrahi müdahalede hasar görmüş ve zedelenmiş kasların çıkartılarak yerine sağlıklı kasların kemiğe bağlanması ile tedavi edilmektedir. Tenisçi dirseği ameliyatı Uzman hekimler tarafından son çare olarak görülmektedir. Bu nedenle böyle bir rahatsızlık yaşayan kişilere; Açık Ameliyat, Kapalı Ameliyatı ve Artroskopik Ameliyatlar ile cerrahi müdahaleler yapılmaktadır. Uzman doktor hastalığın teşhisine göre uygun cerrahi müdahale ile tenisçi dirseği ameliyatını gerçekleştirir.

Tenisçi Dirseği Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yapılan bütün tedavi yöntemlerine rağmen tenisçi dirseği ağrıları devam etmekte ise son çare olarak Uzman ortopedi uzmanı cerrahi müdahalede bulunur. Tenisçi dirseği ameliyatı karar vermeden önce hastanın geçmişte geçirmiş olduğu ağrının çeşidini belirler. Akabinde bölgesel ağrının oluştuğu bölgedeki morarma, şişlik, kızarıklık ve ağrının şiddet düzeyini göz önünde bulundurur. Ardından tomografi ve röntgen filmleri çekilerek bölgesel kemik yapısı incelenir. Akabinde hastaya narkoz verilerek bölgesel uyuşma sağlanır. Akabinde Uzman doktor cerrahi müdahale ile hasarlı kasları kesikler ile temizleyerek ağrının kaybolmasını sağlar. Yaklaşık olarak 7-10 gün sonrasında kişideki ağrıların ciddi anlamda azaldığı hissedilecektir. Bu süreçte kişi ağır kaldırmamalı ve ani hareketten kaçınmalıdır. Ayrıca cerrahi müdahaleye maruz kalan hasta enfeksiyon kapmamak amacıyla hijyenik ortamlarda bulunmalıdır. Bundan sonra hasta ameliyat sonrasını dinlenerek geçirmeli ve beklenmeyen bir durum gözlemlenmesi halinde Uzman doktora acilen bilgi verilmelidir.
" } ] }