{ "title": "İt Dirseği", "image": "https://www.dirsek.gen.tr/images/It-Dirsegi-53.jpg", "date": "21.01.2024 02:09:05", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "İt dirseği, göz kapağında sıkça meydana gelen enfeksiyonlar yüzünden göz kapağının kenarında olan meibomian bezlerindeki tıkanmayla oluşan iltihaplı oluşumlardır. Halk arasında arpacık olarak bilinen it dirseği tıpta hordoleum olarak adlandırılır. Meibomian denilen bezler göz kapaklarının altında ve üstünde yer alır. Bunların görevi gözün kurumasına engel olmaktır. Üst göz kapağında 12 adet, alt göz kapağında da 8 tane bu bezlerden bulunur. Bezlerde oluşan enfeksiyon sonucunda, bölgede içi irin dolu ağrılı şişlikler oluşur. Bazen bu iltihaplı oluşumlar kendiliğinden iyileşse de bazen müdahale edilmesi gerekebilir.

İt dirseği neden olur?

İt dirseği denilen bu şişliklerin pek çok nedeni vardır. Bunların başında vitamin eksikliği ve astigmat gelir. Egzamaya yatkın olanlarda, kuru cilt yapısı olanlarda it dirseği daha fazla görülür. Çünkü bu etkenler göz kapağında kepek ve pullanmaya neden olup, enfeksiyona yol açabilir. A vitamini eksikliği de it dirseği nedenlerinden biridir.

İt dirseği nasıl teşhis edilir?

İltihaplı şişlikler göz kapağı dışında oluşursa hem teşhisi hem de tedavisi kolay olur. Ancak göz kapağı içinde gelişen şişliklerin teşhisi de zordur, bunların tedavisi de güç olur. İç it dirseği denilen bu tür oluşumları teşhis etmek için göz kapağının dışa doğru çevrilmesi gerekir. İt dirseği teşhisi hastanın gözle muayenesi sonucunda rahatlıkla teşhis edilebilir. Sadece göz kapağı içinde çıkanların teşhisi biraz zorlu olur.

İt dirseği tedavisi nasıl yapılır?

Hastalardaki iltihaplı şişliklerin oluşmasıyla beraber ışığa karşı hassasiyette artacağı için, gözlerde sulanma sorunuyla birlikte ağrı ve yanma hissedilecektir. Bu sorunları olan kişilerin bölgeye gün içinde sıcak suyla ıslatacakları pamuk koymaları tavsiye edilir. Bu uygulama göz kapağı içindeki iltihaplı şişliğin patlamasına neden olabilir. Ancak bunun için uygulamayı her gün birkaç defa yapmaları gerekecektir. Bu sayede bölgedeki kan dolaşımı hızlanacak ve yağ bezlerinin tıkanan ağız kısmı da temizlenecektir. Bu şekilde iltihabın bölgedeki yayılımı da engelleneceği için, iti dirseği üzerine sıcak pansuman her zaman tavsiye edilir.

İt dirseği erken aşamada teşhis edilirse, tedavide kullanılacak antibiyotikli damlalar ve merhemler de it dirseğinin iyileşmesine birkaç günde olumlu yanıt verecektir. Tedavi sırasında iltihaplı şişliğin olduğu gözün ovalanması iltihabı yayabileceği için önerilmez. Ayrıca bu şişliklerin asla sıkılmaması, patlatılmaması gerekir. Eğer iltihaplı şişlikte bir haftaya kadar iyileşme olmuyorsa, göz kapağındaki şişlik büyüdüyse, kızarıklık arttıysa, bu iltihabın kıl köküne yayıldığını gösterir. Bu yüzden gecikmeden bir doktora gitmenizi öneririz.

İt dirseği tedavi edilse bile yeniden tekrarlama riskine sahip olduğundan, tedavisinde ilk hedef bu iltihaplı şişliğin oluşmasını engellemek olmalıdır. Kişinin vücut direnci yerinde olursa, bu sorunla uğraşmak durumunda kalmaz. Mikrobik bir sorun olduğu için, kişinin vücut direnci düştüğü zaman hemen ortaya çıkacaktır. Uykusuz kalındığında, bağışıklık sistemi zayıfladığında, bulunulan ortamın pis olması halinde, güneşe fazla maruz kalındığında, it dirseği sıkça tekrarlayabilir. Bu şekilde kronikleşen it dirseği tedavisi de oldukça zor olur. Bunlar ilaç tedavisiyle iyileştirilemez. Bu hastalarda tedavide cerrahi girişimle iltihabın akıtılması tercih edilir. İt dirseği genetik geçişli bir rahatsızlık değildir. Fakat aynı evde yaşayan kişilerde görüldüğünde bazı konulara dikkat edilmelidir. Aynı yastığın kullanılmaması, havlu gibi eşyaların ortak kullanılmaması, temizliğe dikkat edilmesi gerekir. İhmal edilmeden bir doktora gidilerek, it dirseği tedavisi yapılması gerekir.
" } ] }