{ "title": "Dirsekte Sinir Sıkışması", "image": "https://www.dirsek.gen.tr/images/Dirsekte-Sinir-Sikismasi-34.jpg", "date": "20.01.2024 13:33:30", "author": "arzu çobanoğlu", "article": [ { "article": "Dirsekte Sinir Sıkışması, Genellikle ofis çalışanlarda inşaat işçilerinde daha fazla görülmektedir. Dirsekte sinir sıkışması olduğunda sanki parmakları yokmuşcasına uyuşukluk olmaktadır. Kişinin kol hareketlerini kısıtlayan dirsek sinir sıkışması kişiye acıda vermektedir. Elini çok kullanan ev hanımlarının da yaşadığı dirsekte sinir sıkışması ayrıca şeker hastaları ve romatuzma rahatsızlığı yaşayan kişilerde daha sık rastlanmaktadır. Ofis çalışanları masaya dirseğini koyarak baskı oluşan dirsekte sinir sıkışması ile ortaya çıkmaktadır.

Dirsekte Sinir Sıkışması Neden Olur?

Kollarını başının altına koyarak uyuyan kişilerde dirseğin uzun süre katlı kalması sonucunda dirsekte sinir sıkışması olacaktır. Daha öncesinde kolda yaşanan kırık ve çıkıklarda dirsekte sinir sıkışmasını tetiklemektedir. Dirsek bölgenizde kist varsa olabilmektedir. Yine dirseğinizde kireçlenme varsa veya kemik çıkıntısı varsa dirsekte sinir sıkışması yaşayabilirsiniz. Elinizde veya omuzda çok ağır çanta veya yük taşımakta sinir sıkışmasına neden olabilmektedir. Her zaman olduğu gibi dirsekte sinir sıkışmasında da erken teşhis çok önemlidir. 7- 8 günde geçmeyen dirsekte sinir sıkışmasında tedavi ertelenir ise felç olma riski bulunmakta ve kişi o kolunu hareket ettirememektedir. Parmakları bile etkileyen dirsekte sinir sıkışmasında kişi ellerini düz uzattığı zaman parmaklar aynı hizada olmayacak ve sıkışan sinirden dolayı parmak aşağı doğru düşecektir.

Dirsek Sinir Sıkışması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kişi kendisini rahatlatabilmek için kolunu yukarı doğru kaldırmalıdır. Kollar yukarıdayken parmaklarını açıp kapatarak parmak kaslarını güçlendirmelidir. Ameliyat eldivenini şişirip ağzını bağlayınız otururken bile elinizin içine şişen balonu alarak açıp kapatınız. Hem hareketinizi kolaylaştıracak hem de kol kaslarınızın sıkışan sinirden dolayı erimesini engelleyecek an hareketler günde 15 veya 20 dakika yapılmalıdır. Kol hareketleri kan dolaşımını hızlandıracak ve kişiyi rahatlatacaktır. Doktorunuzun vereceği kas gevşetici ve ağrı kesicileri de ihmal etmeyerek düzenli kullanmanız halinde dirsekte sinir sıkışması geçecektir. Fizik tedavi dirsek sinir sıkışması yaşayan kişi kaslar sıcaklık ve şoklar yapılarak kaslar gevşemekte ve kişi rahatlamaktadır. Fizik tedavi ile cerrahi operasyona gerek kalmadan iyileşmektedir. İlaç tedavisi ve fizik tedavisi ile geçmeyen dirsekte sinir sıkışmaları yaşandığında Uzman doktorlar tarafından cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir. Cerrahi yöntem en son aşamadır.

Son olarak diyebiliriz ki dirsekte sinir sıkışmasında da erken teşhis çok önemlidir. Kişide his kaybı oluşmadan doktora giderek tedavi olması gerekmektedir. Bazı hastalara da fizik tedavi uygulanmaktadır. Dirsek sinir sıkışmasında cerrahi tedavi olarak koldan yapılmaktadır. Genellikle hastalar cerrahi operasyona bağlı olarak ya aynı gün veya bir gün sonra taburcu edilmektedir.
" } ] }