{ "title": "Dirsek Kemiği", "image": "https://www.dirsek.gen.tr/images/Dirsek-Kemigi-91.jpg", "date": "21.01.2024 16:33:25", "author": "Selver Yavuz", "article": [ { "article": "Dirsek kemiği, Ön kolda döner kemiğin iç yanında olan kemiğe denir. Alt ve üst iki uç kemiği vardır ve bu uçların arasında uzanan bir gövdesi vardır. Üst ucu ile kol kemiğine ve döner kemiğe eklemleşirken, alt ucuyla da döner kemik ile eklemleşir.

Dirsek kemiğinin özellikleri nelerdir?

Dirsek kemiğinin üst ucunda açıklığı öne bakan çentik vardır. Bu çentik eklem yüzeyi ile kaplıdır. İskeletin bir parçası olan kol kemiğinin en alt ucunda bulunan troklea isimli çentik şeklindeki eklem ile birleşir. Troklea çentiğinin üst ucu olekranon kemik çıkıntısı sayesinde güçlendirilmiştir. Ön kol ile arka kol arasında 180 derecelik bir açı olduğu için, kol kemiğinin alt ucunun arka yüzündeki kısma denk gelen olekranon çukuruna tam olarak oturur. Ön kolun, kol üzerine katlanması ise koronoid çıkıntı, kol kemiğinin alt ucunun ön yüzünde bulunan koronoid çukuruna girer. Koronoid çıkıntının dış tarafında döner kemik çentiği denilen kemik bulunur.

Dirsek kemiğinin alttaki ucunda bir kemikte şişlik bulunur ve buna dirsek kemiği başı denilir ve dirsek kemiği çentiği ile eklem yapar. Dirsek kemiğinin baş kısmı bileğin iç tarafında hissedilebilir. Dirsek kemiğinin başının iç arka yanında stiloid kemik çıkıntısı vardır. Alt uç kemiğin alt yüzü ile bilek kemiklerinden olan trikuetrum kemiği arasında bir disk bulunur.
" } ] }