{ "title": "Dirsek İçi Ağrısı", "image": "https://www.dirsek.gen.tr/images/Dirsek-Ici-Agrisi-23.jpg", "date": "21.01.2024 16:54:52", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Dirsek İçi Ağrısı, Vücudumuzun en hareketli eklem yerlerinden olan dirsek yoğun kullanım ve dış darbelere karşı açık oluşu nedeniyle ağrıya davetiye çıkartır. Dirsek içi ağrısı, dirseğin yapısı gereği sık sık görülebilir. Bunun nedeni tek kemik olan homerus kemiği ile eklem yapan iki kol kemiğinin ayrı ayrı çalışmasına bağlı değişik kol hareketlerinin çeşitliliği gösterilebilir.

Dirsek üç kemikten oluşur; Homerus kemiği omuzdan dirseğe uzanan kalın kemiktir. Radius dirsekten ele doğru uzanan uzun kemiktir. Ulna kemiği ise; radius ile paralel olarak elimize doğru uzanan kemiktir. Ulna ile Radius ortak eklem yüzeyine sahiptir.

Dirsek içi ağrısına etki eden başka organeller de vardır. Eklem kıkırdağı, eklem kapsülü, eklemin arkasında bulunan snovya boşluğu ve diğer kemikler ile hareket eden kompleks yapılar ağrının oluşmasında etkilidir. Dirsek eklemi diğer eklemlere göre daha az aşınan bir eklemdir. Fakat yine de kireçlenme gibi durumlar dirseğin aşınmasına neden olabilir.

Dirsek içi ağrısı neden oluşur? Çoğunlukla tekrarı yapılan hareketler, dirseğin kullanımını gerektiren sportif faaliyetler dirsek içi ağrısına neden olabilir. Dirsek uçlarında bulunan sinir geçişleri sırasında sinirlerin tahriş olması ve yaralanması, dirsek kırık ve çatlakları, golfçü dirseği, bağ burkulmaları, dirsek ucunda bursit iltihabı, osteoartrit, sinirlerin sıkışması ile ortaya çıkan radial tünel sendromu, tenisçi dirseği, tendinit ve dirsek ucunda kemik çıkıntısı dirsek içi ağrısına neden olur.

Normal tetkiklerle tespit edilemeyen dirsek içi ağrıları ise; Romatit artrit, ateşli romatizma, bursitler ve tendinitler dirsek içi ağrısının en önemli etkenleridir. Gut hastalığında ve diğer kemik hastalıklarının birçoğunda eklem içi ağrıları gözlemlenir. Omuz bölgesinde bulunan tendonitlerin dirseğe yayılması nadiren görülür, ilerleyen vakalarda dirseği etkileyebilir.

Dirsek içi ağrısı nasıl geçer? Ağrı oluşumuna neden olan etkenlerin tespiti önemlidir. İltihaplı durumlardan olan tendinit ve bursit durumlarında antibiyotik tedavisi yapılabilir. Bunun yanında arı ürünü olarak elde edilen propolis'inde antibiyotik etkisi olduğundan tedavi de oldukça etkilidir. Kireçlenmeye karşı Aslanpençeli Çınar yaprağı çayı iyi gelmektedir. Bununla birlikte travmatik durumlar karşısında dirseğin zarar gördüğü ve dirsek içi ağrısının oluştuğu düşünülüyor ise ortopedi uzmanına görünmek gerekir.
" } ] }