{ "title": "Dirsek Eklemi", "image": "https://www.dirsek.gen.tr/images/Dirsek-Eklemi-99.jpg", "date": "23.01.2024 03:38:42", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "Dirsek Eklemi, Eklemler iskelet yapısının hareketini sağlayan yegâne etmenler arasında yer almaktadır. Dirsek eklemi kol, bilek ve omuz bölgesindeki hareketliliği kolaylaştırmaktadır. Dirsek eklemi humerus kemiği ile ön kol üzerinde bulunan radius ile ulma kemiğinin birleştiği bölge olarak bilinmektedir. Genel olarak görevi ön kol kaslarının hareketlenmesini sağlamaktadır. Bununla birlikte el bileği, parmaklar ve kol bölgesindeki hareketliliği sağlamasından dolayı kavrama, tutma, yakalama gibi hareketleri gerçekleşmesini sağlamaktadır. Dirsek eklemi kol kaslarının hareketliliği sağlamasından dolayı; Kaza, yaralanma, düşme, ani hareket ve yırtılma gibi etmenlerden dolayı dirsek eklemi yaralanmaları gözlemlenmiştir.

Dirsek Eklemi Rahatsızlıkları Neden Olur?

Kollarımızı gün içerisinde çalışmalardan dolayı ağır kaldırarak yora bilmekteyiz. Bununla birlikte bir kaza veya yaralanma sonrasında dirsek ekleminde zorlamalar dirsek eklemi yaralanmalarına neden olabilmektedir. Böylesi bir durumda dirsek eklemi bölgesinde morarma, şişme ve ağrı gibi etmenler oluşabilir. Bu etmenler gözlemlenmesi halinde şayet müdahale edilmez ise kişide patolojik travmalara neden olabilmektedir. Özellikle spor ile uğraşan kişilerin ısınmadan ani hareket etmeleri ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra badminton ve tenis gibi sporları yapan kişilerde bu rahatsızlığın sıklıkla görüldüğü gözlemlenmiştir. Toplum içerisinde 35-55 yaşları arasında birçok kişinin bilinçsiz hareketlerden dolayı dirsek eklemi rahatsızlıkları ile karşı karşıya kaldıkları gözlemlenmiştir.

Dirsek Eklemi Tanısı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bir kimse ağır kaldırmadan veya bir kaza sonrasında dirsek eklemi yaralanması veya dirsek eklemi incinmesi görülebilir. Böylesi bir durumda kişinin dirsek bölgesinde oluşan morarma, şişme ve ağrıma gibi etmenler gözlemlenir. Uzman hekimin yapmış olduğu kontrolün ardından bu defa dirsek ekleminde herhangi bir kırık durumu söz konusu olup olmadığını tespit etmek amacıyla bu defa; Hastanın dirsek kemiği tomografi, röntgen ve EMG'si çekilir. Böylelikle bölgede oluşan bir travma veya kırık bulunmakta ise Uzman dotor tarafından tedavi başlatılır. Şayet dirsek eklemi ağrısı ani bir hareket ve ağır kaldırmadan dolayı oluşmuş ise bu durum kısa sürelidir. Yaklaşık olarak hasta 7 hafta kadar ağır kaldırmamalı ve dinlenmesi halinde dirsek eklemi rahatsızlığı son bulacaktır. Ancak çekilen flimler ve patolojik bulgular incelenmesi halinde şayet dirsek eklemi üzerinde; golfçü dirseği, tenisci dirseği, sinir sıkışması, kırık gibi rahatsızlıklar tespit edilmiş ise Uzman hekim tarafından bir kısım tedaviler uygulanır. Şayet rahatsızlık ilerlemiş ise Uzman hekim tarafından cerrahi müdahaleye dahi başvuruda bulunulur. Uzman hekim uygun tedavi yöntemini belirledikten sonra hastaya ilaç tedavisi uygulanır. Bu ilaç tedavisine hasta harfiyen uymalı ve beklenmeyen bir durum gözlemlenmesi halinde konu Uzman hekime bildirilmelidir.

Dirsek Eklemi Tedavisi Sonrası Yapılması Gerekenler

Dirsek eklemi rahatsızlığının tez geçmesi amacıyla hasta ilaç tedavisine uygulanmasının yanı sıra; bu süreçte hastalığın tez iyileşmesi amacıyla hastanın içerisinde magnezyum, potasyum ve demir içerikli besinler tüketilmesinde faydalar bulunmaktadır. Bunun yanı sıra dirsek eklemi rahatsızlığına iyi gelen besinler olan balık, kemik suyu, et, maydanoz ve yumurta gibi besinlerin tüketilmesinde kişinin tedavi sürecini olumlu etkilidir. Tedavi süreci tamamlandıktan sonra kişi kesinlikle ani hareketlerden kaçınmalı ve ağır kaldırmamalıdır.

" } ] }